Wednesday, March 19, 2014

Безфосфатний пральний порошок DeLaMark Royal Powder Automat

Привіт усім моїм читачам!
Сьогодні мова піде про трошки незвичний для мого блогу продукт, але якиє є звичним для нашого повсякденного життя.
Напевне ніхто не уявляє свого існування без пральної машини, яка значно полегшує жіночий труд:) Кілька рухів - і наш одяг або білизна вже переться. Ми можемо лише задуматись над тим, як колись важко було нашим мамам і бабусям...
Та не все так просто...

Не все зручне - корисне! Ми вже багато разів читали і слухали різну інформацію про шкоду пральних порошків для нашого здоров`я.
В першу чергу, я б хотіла написати про шкоду, яку завдають нам звичайні фосфатні порошки.
Основні діючі компоненти пральних порошків - поверхнево-активні речовини (ПАР). Ці активні хімічні сполуки, потрапляючи в організм, руйнують живі клітини шляхом порушення найважливіших біохімічних процесів. В експериментах, проведених на тваринах, учені встановили, що ПАР суттєво змінюють інтенсивність окислювально-відновних реакцій, впливають на активність ряду найважливіших ферментів, порушують білковий, вуглеводний і жировий обмін. Особливо агресивні в своїх діях аніонні ПАР (а-ПАР). Вони здатні викликати грубі порушення імунітету, розвиток алергії, ураження мозку, печінки, нирок, легенів. Це одна з причин, за якими в країнах Західної Європи введені обмеження на використання а-ПАР в складах пральних порошків. На ринках Німеччини, Італії, Австрії, Голландії і Норвегії продаються тільки безфосфатні миючі засоби. У Німеччині застосування фосфатних порошків заборонено федеральним законом. В інших країнах, таких, як Франція, Великобританія, Іспанія, відповідно до урядових рішень вміст фосфатів в СМС суворо регламентовано (не більше 12 %). 
Наявність фосфатних добавок в порошках призводить до значного посилення токсичних (отруйних) властивостей а-ПАР. З одного боку, ці добавки створюють умови для більш інтенсивного проникнення а-ПАР через неушкоджену шкіру, сприяють посиленому знежиренню шкірних покривів, більш активному руйнуванню клітинних мембран, різко знижують бар'єрну функцію шкіри. ПАР проникають в мікросудини шкіри, всмоктуються в кров і поширюються по організму. Це призводить до порушення властивостей крові і знижує імунітет.
Побічно можна судити про наявність а-ПАР в пральному порошку за інтенсивністю піноутворення при пранні. Чим вище піна, тим вище концентрація а-ПАР. 
Більше інформації є тут
Отже, ми можемо зробити висновок. Фосфатні порошки завдають значної шкоди як організму дитини, так і організму дорослої людини. Можемо не сумніватись, що шкодять вони і навколишньому середовищу.

То який вихід із ситуації? Звісно, потрібно використовувати безфосфатні пральні порошки.
Якраз про представника цієї групи зараз піде мова.
Я одразу погодилась, коли мені запропонували протестувати безфосфатний порошок, адже до цього я користувалась такими лише один раз, взагальному використовую звичайні фосфатні порошки.
Спершу розглянемо ту інформацію, яку подає нам виробник порошка DeLaMark Royal Powder Automat.

 Royal Powder Universal - порошок нового покоління, розроблений міжнародними технологами, у складі якого використовуються компоненти сучасної побутової хімії, що дозволяє йому ефективно відпирати, при цьому дбайливо відноситься до природи і людини.
Royal Powder Universal - це універсальний пральний порошок призначений для прання кольорової і білої білизни, він чудово відпирає, і додає кольоровій білизні яскравого кольору, а білій, істинного білого кольору. Royal Powder Universal має у своєму складі ензими ( ферменти ), які легко справляються з природними забрудненнями, легко видаляють сліди поту і крові, масляні плями, а також харчові плями при температурі 30 - 60С.
Royal Powder Universal підходить для всіх типів пральних машин, ефективніше відпирає стійкі плями на комірцях, манжетах одягу, а також інші забруднення не залишаючи миючих складових, здатних дратувати вашу шкіру.
Royal Powder Universal володіє зниженим піноутворенням. Містить у своєму складі відновник кольору.
Royal Powder Universal у своєму складі не містить фосфатів, хлору, небезпечних фосфорних сполук, синтетичних ароматизаторів, які як правило є джерелом алергії у людей чутливих до хімії.
Royal Powder Universal підходить для прання дитячої білизни з одного року. Формула порошку була розроблена по останньому слову хімії і підкреслила в собі всі необхідні якості прального порошку для споживача. Наша компанія націлена на виробництво безпечної побутової хімії. 

Тепер глянемо, яку інформацію подає нам виробник на упаковці.

Тут ми бачимо заходи безпеки, склад, дозування, опис, рекомендації до застосування.


Мої враження.
Порошок прибув до мене у малесенькій 100грамовій упаковочці. На ній зазначено, що порошка вистачить максимум на 3 прання.

Всередині порошок запакований у поліетиленовий пакетик.
Відкривши пакет, я побачила текстуру порошку. Вона була не такою, як у звичайних порошків. Текстура крупинчаста, нерівномірна (є більші і менші крупинки). Колір злегка жовтуватй. Запах дуже приємний свіжий, ненав*язливий, не хімічний.

Мені відразу стало цікаво, як цей порошок проявить себе на практиці. 
Я вирішила спробувати його дію на нижній білизні. Ступінь забруднення був невисокий. Я вирішила всипати більшу половину пакетика.
Під час прання я відзначила той факт, що порошок і справді майже не піниться. Запаху не було відчутно, чого я не можу сказати про звичайні порошки, які під час прання виділяють запах.
Відкривши пральну машину я знову зазначила відсутність будь-якого запаху. 
Білизна була чиста, все відіпралось: сліди поту, запах, невеличкі плями. 
Вже висохлу білизну я понюхала знову і  ледь-ледь відчула дуже ніжний аромат, запах свіжості. Кімната не була наповнена хімічним запахом порошку, який завжди присутній, коли ми перемо фосфатними порошками.

                                             Вердикт.
Я дуже задоволена цим порошком. Він особливо добре підійде для дитячої білизни, одягу, адже шкіра і дітей надзвичайно ніжна і потребує особливого догляду, так само як і шкіра дорослих, а саме людей з алергією. Не знаю чи справиться він із сильними забрудненнями, можливо при високі температурі і з попереднім замочуванням або з використанням плямовивідника. Інколи навіть фосфатні порошки не справляються самостійно з сильними забрудненнями.

Ставлю порошку 5. Мені важливо, щоб порошок згубно не впливав на наше здоров*я, особливо якщо це стосується дітей.

А ви користуєтесь безфосфатними порошками? Якщо так, то якими саме?

                     
                                                   *Пральний порошок надісланий для незалежного тестування.
                                                                                       Офіційний сайт виробника





No comments:

Post a Comment